El 30/6/21 es va celebrar una altre reunió ordinària del Pla d’Igualtat, com altres vegades, cap persona amb càrrec directiu va considerar convenient participar-hi, per no haver, ni tant sols hi va haver l’ordre del dia a la convocatòria.

Les conclusions que n’ha extret la Consultora de les entrevistes personals coincideix punt per punt amb la informació que els vam facilitat al Focus Group els sindicats (veure l’article de la 5a reunió CNPI). El que per a les representants de la Consultoria MiT es un bon senyal conforme estem en contacte amb les persones treballadores, per a la part social és una coincidència massa sospitosa.

L’enquesta no aprovada per els sindicats es va llançar el 15/6/21, després d’una reunió d’urgència l’endemà entre sindicats i la responsable de Business Partner Persones Bus, sra. Nazaret Gonzalez, ens ofereix la possibilitat de contestar l’enquesta dintre de la jornada laboral, compensant amb còmput o extraordinari aquell personal que no li fos possible en base a una escala segons % de participació. Dies després entrem en un negociació via telèfon i WhatsApp on ens marca un impossible 40% fixe, deixant morir la negociació sense resposta.

Catorze dies després, a la reunió del 30, ens confirmen una participació de 128 enquestes contestades, el que significa un 3% de participació, la més baixa de totes les que es recorden a l’historia de TMB. S’accepta l’anàlisi de les dades resultants fent constar en acta que aquesta baixíssima participació és com a resultat de les deficiències negociadores de la Direcció, detallades a la carta conjunta de tots els sindicats que s’entrega (veure arxiu).

Des de CGT els recordem que, d’acord al cronograma, el mes de juliol comença l’anàlisi de la informació recollida i encara no hem abordat l’auditoria retributiva desagregada per sexes. Queda en evidència la seva intenció d’enviar aquesta informació a la Consultora passant per alt la obligatorietat de facilitar-la a aquesta comissió, al·legant primer uns problemes tècnics i després arribant a posar en dubte la capacitat de la part social per entendre les dades.

Acabada l’hora de la convocatòria, continuem els sindicats amb la representant de Business Partner Persones Bus per pactar unes meses tècniques de treball durant juliol i agost agrupant els 9 temes a tractar segons el Real Decret en 4 grups, als que hi dedicaríem dues sessions a cadascun:

  1. Selecció, promoció i infrarrepresentació femenina.
  2. Corresponsabilitat i conciliació
  3. Assetjament, formació i comunicació
  4. Classificació professional, condicions de treball, retribucions.

A continuació entrem a negociar el Reglament, on la representant de la direcció ens declara que no té permís per incloure el text ja signat durant la constitució de la mesa negociadora del conveni vigent, així que es dona per acabada la reunió.

L’endemà sens fa una oferta d’última hora, per irrisori que sembli, la oferta és seriosa: la Direcció té pressa per prepara coses de cara a setembre i no tenen prou que tota la part social ens oferim a treballar fora de les reunions de la comissió durant juliol i agots, si no que a sobre ens ho volen vendre com a una oferta sobre la que hem de signar el reglament. Inacceptable. Quedem a l’espera de veure si finalment podrem avançar feina durant l’estiu.

A més, des de la CGT considerem que la necessitat de rebaix és per preparar i analitzar la informació abans de les reunions, i no de manera aleatòria i en la forma i temps que a la direcció els hi convingui.

Salud, Sororitat i Igualtat