DISCRIMINACIÓ DE LES DONES GESTANTS A TRANSPORTS DE BARCELONA

 

En la concessió actual de la llicencia retribuïda per naixement de fills, Transports de Barcelona SA també incompleix el seu compromís d’igualtat de tracte entre dones i homes de no discriminació directa o indirectament per raó de sexe, d'acord amb l’establert a la Llei orgànica 3/2007 i el seu propi conveni col·lectiu. El recent equip directiu de Transports de Barcelona no concedeix encara  aquesta llicència retribuïda a la treballadora gestant del fill, mentre si ho fa al treballador en que la seva parella pareix un fill.  En ambdós casos els treballadors causen suspensió del contracte de treball, un permís amb cobertura i prestacions del Sistema Públic de Seguridad Social.

El que exposem que es un fet consolidat i que qualsevol treballadora que hagi parit  un fill a TB ho pot confirmar. La discriminació de les dones ha estat

tant enquistada a la nostra societat al llarg de la història que inclús al 2020 ens podem adonar de que encara hi ha tractes discriminatoris que cal eliminar, aquest n’és un de clar, per molt que ara es vulgui justificar.

 

Tot s’ha evidenciat justament amb l’entrada en vigor del Real Decret Llei 6/2019, de 1 de març, de mesures urgents per garantia de la igualtat de tracte i  d’oportunitats entre dones i homes en el treball i l’ocupació, la direcció de Transports de Barcelona va vulnerar i segueix vulnerant drets dels treballadors al donar indicacions de no aplicar la llicencia retribuïda per naixement de fills, article 28.3 conveni 2005-2008,  Vigent en l’actual, on hi diu textualment:  “Cinc dies naturals retribuïts per naixement de fills. No indica que no s’apliqui a la dona gestant del fill. Algú ho veu escrit així?

 

Els directius de TMB que prenien aquesta decisió errònia, es basaven amb el redactat del nou article  48.4 del Estatut dels Treballadors, un nou permís que comporta la suspensió del contracte de treball. En un inici la direcció decideix  per aquest motiu que els dies de permís retribuït reconeguts en el Conveni quedaven suprimits  al produir-se la suspensió des del dia següent al naixement, que es quan es produïa el fet causant. 

 

El sindicat CGT ràpidament evidencià aquesta vulneració del conveni col·lectiu amb un clar escrit exposant l’incompliment de Conveni Col·lectiu vigent, donant una clara argumentació basada en que el redactat es summament clar i sense marge interpretatiu:  Cinc dies naturals retribuïts per naixement de fills, és prou clar i no hi ha cap condicionant.

 

Per no restablir totalment els 5 dies retribuïts per naixement de fills i no donar la raó a CGT de la seva decisió interessada, la direcció de TB va convocar una reunió exprés de la Paritària, on buscava la complicitat dels seus sindicats afins, que signaren el vigent conveni col·lectiu. En aquesta reunió acordaren una aplicació de 3 dies, excusant-se amb que era una millora del estatut i en cap cas complirien el pactat donant 5 dies de permís retribuït. Els culpables d’aquesta retallada en fou UGT i CCOO que recolzaren a la direcció, potser per mantenir els seus privilegis en hores d’alliberament en excés tota altra retallada els hi ho justifica?. Cal indicar que el SIT no acceptà aquesta vergonyosa interpretació. No contents amb aquesta vergonyosa conxorxa, publicaren un escrit al·legant que havien aconseguit 3 dies per els treballadors com a llicencia retribuïda. No es pot caure més baix, doncs qualsevol treballador pot consultar el vigent conveni i llegir clarament: Cinc dies naturals retribuïts per naixement de fills. La comissió paritària dels sindicats privilegiats per la direcció ajudava a apuntalar el pobre argumentari de la direcció de TB vers els seus treballadors  en uns moments molt importants a la vida de qualsevol persona, com és l’arribada d’un nadó.

 

Ara bé, una sentencia del passat 29 de novembre 2019, que ha difós recentment i expressament el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) dona a conèixer que la Sala de lo Social de la Audiència Nacional ha estimat íntegrament demanda de CGT i altres sindicats,  reconeixent que la llicencia retribuïda per naixement de fill regulada al  Conveni Col·lectiu de l’empresa Renault no s’elimina ni  modifica parcialment amb l’ampliació del permís de paternitat. Renault utilitzava el mateix pobre argumentari de la direcció de TB.

 

La Sala de lo Social de la Audiència Nacional indica clarament que la nova regulació del RDL 6/2019, no suprimeix la llicencia reconeguda en el Conveni Col·lectiu, per naixement de fills, essent compatibles amb els permisos que per paternitat es gaudeixen amb el nou Reial Decret Llei. És molt important recalcar segons la Sentència, que estem en presencia de dos drets de diferent naturalesa. Així, la llicencia, permet gaudir d’un permís retribuït que costeja  l’empresa i, la suspensió del contracte de treball, que ja existia abans del RDL, es un permís amb cobertura i prestacions del Sistema Públic de Seguridad Social, que no comporta ninguna obligació ni  despesa per l’empresa. S’han de gaudir plenament ambos drets, no pot ser eliminat el contemplat en el Conveni Col·lectiu.

 

CGT ja ha demanat la no discriminació de les dones a TB, rectificar i complir íntegrament el pactat en conveni col·lectiu amb els treballadors i treballadores. Esperem també, una ràpida rectificació d’UGT i CCOO, com no podria ser d’una altra manera, doncs varen recolzar la direcció contra els treballadors i treballadores amb uns arguments tombats clarament, com ja ha difós expressament el Consell General del Poder Judicial.

 

Si l’empresa no rectifica i restitueix als afectats, demanem que contacti amb CGT tot el treballador o treballadora que se li han negat els cinc dies que indica el conveni per si vol emprendre les accions necessàries per al seu restabliment. Com justificarà ara la direcció de TB una diferencia de gènere tant clara, un nou dispendi judicial amb diners públics amb una contundent jurisprudència? Com mirarà CCOO i UGT als seus propis afiliats i treballadores que els hi nega aquest dret?

 

Tot això a estat comunicat a:

 

Marc Barberà  -Relacions laborals

 

Rosa Alarcón  -Presidenta

 

Gerardo Lertxundi  -Conseller delegat