ACTA FINAL NEGOCIACIÓ PLA D’IGUALTAT DE TB

La direcció tanca el Pla d’Igualtat sense la part sindical

 

Després de 21 mesos, en què el RD901/2020 obligués a l’inici d’una nova negociació del Pla d’Igualtat de Transports de Barcelona, finalment la direcció compleix l’amenaça expressada cada cop que se’ls acabaven els arguments, i  decideix tancar-la sense acord amb la representació de les persones treballadores.

Les dues darreres i últimes reunions, el 26 d’octubre i el 3 de novembre, han seguit la tònica habitual:  la direcció aparenta estar molt interessada en qüestions d’igualtat, però no està disposada a afegir ni un borrall de l’objectiu previst des del 28 de gener del 2021, o sigui, descartar cap mena de compromís o despesa, i reconvertir-ho en un plegat de bones intencions i molta paperassa.

El 26 d’octubre, la Sra. Nazaret Gonzalez ens fa el seu discurs d’inici acostumat, tot recordant i magnificant el que s’ha inclòs en el conveni 2022-2025 en relació amb el pla d’igualtat: compactació de la lactància segons jornada real, permetre excedències a partir de 21 dies, millorar l’adequació de jornada per custòdia de menors en famílies amb persones discapacitades… i ja. Fins aquí.

Què passa ara amb tota la resta de propostes que havíem demanat incloure al Pla? Aquelles que l’empresa havia afirmat que no podia negociar a la vegada a dues meses negociadores, la del conveni col·lectiu i la del Pla d’Igualtat? Doncs passa que ja no hi són, ni a Igualtat ni a conveni.

Les mesures d’accions correctores per millorar la igualtat entre dones i homes a l’empresa, han de tenir el seu propi pressupost, independent del percentatge d’increment salarial limitat per la llei de pressupostos de l’estat. Motiu per el que no s’han batallat a la taula de conveni, un cop signat, toca negociar-les a la mesa del Pla d’Igualtat.

Per sortir del pas, se’ns demana una llista de mesures imprescindibles, que pactem en un recés entre tots els sindicats (veure aquí) i ens emplacen a una pròxima reunió per la resposta de l’empresa.

Com tantes vegades, aparenten negociar, però no ho fan. El 3 de novembre, es presenten amb grans paraules però amb les mans buides, res a negociar.

Com cap secció sindical estem disposades a signar aquest munt de paper mullat. La Direcció ens informa que presentarà el Pla d’Igualtat sense acord, ja que la llei així els ho permet.

Tampoc hi haurà una comissió de seguiment amb la part social, ja que s’han negat a eliminar l’apartat excloent de qui no signi el pla. Com Juan Palomo, “yo me lo guiso y yo me lo como”.

El Pla d’Igualtat podia haver sigut una bona eina transformadora a TB: per acabar amb les desigualtats, per introduir la perspectiva de gènere a tots els àmbits de l’empresa i per crear sinergies amb diferents entitats d’ajuda a col·lectius de drets de la dona, LGTBIQ+ o persones amb risc d’exclusió social. Ara, per obra i gràcia dels interessos empresarials, que no són els interessos de la classe treballadora ni de les dones, serà una part més del decorat de cartó pedra del màrqueting pseudoigualitari de la direcció, tot per acabar anant a fòrums empresarials i  blanquejar dictadures com la de Dubai.

No era això companyes i companys.

Hem participat i aportat un munt d’hores de feina i d’il·lusió:

Álvaro, Elisenda, Eva, Maite, Noemí i Ramiro.

Per la nostra banda, continuarem treballant per millorar les condicions laborals de la plantilla i per la integració en igualtat de condicions per a totes les persones, per el que si vols participar i aportar feina i il·lusió, truca’ns:

Elisenda: 657841839 Ramiro: 644258235

SALUT, IGUALTAT I SORORITAT